Tekenen in zwart-wit, eerst met potlood en later in Oost-Indische inkt, is waar ik mee begonnen ben aan het begin van mijn lagere-schooltijd (rond 1960).
Tijdens mijn middelbare-schooltijd is daar het werken in olieverf bij gekomen.

In de tien jaren daarna is het teken- en schilderwerk wat op de achtergrond geraakt.
Halverwege de jaren tachtig heb ik met name het pentekenen weer intensief opgepakt. Vanaf 2007 ben ik dagboeken in tekeningen gaan bijhouden. Eerst in grafiet (o.a. 'Dagboeken in tekeningen van een eenzame fietser' in Frankrijk ), later ook in aquarel. Sinds begin 2011 werk ik ook in pastel ( Z-Frankrijk , het Markdal ten zuiden van Breda en dat zo moeilijk te tekenen landschap van Vlieland ).

De zomers van 2016 en 2017 zijn in het teken komen te staan van Portugal.

En bij dit alles geldt: Niets gaat boven het direct buiten werken naar de natuur!

Biografie

Historie Met het tekenen in zwart-wit, eerst met potlood en later in Oost-Indische inkt, ben ik begonnen rond het begin van mijn lagere-schooltijd (rond 1960). Tijdens mijn middelbare-schooltijd is daar het werken in olieverf bijgekomen.

Gedurende een aantal jaren daarna is het teken- en schilderwerk wat op de achtergrond geraakt. Halverwege de Jaren tachtig is een nieuwe start gemaakt met name met het pen-en-inkt-tekenen.

In de zomer van 2007 heb ik een mini Tour de France gefietst - langs de route naar Santiago de Compostella tot aan Tour en vervolgens door Normandie weer naar het Noorden - met als doel een dagboek in tekeningen te maken. Dit 'Dagboek in tekeningen van een eenzame fietser' is als categorie opgenomen in deze site. In 2008 is daar eenzelfde dagboek uit Bretagne bij gekomen. Beide zijn gemaakt in grafiet.

Vanaf januari 2011 ben ik buiten op locatie met pastel gaan werken. Rondfietsend in het dal van de Lot in Zuid-Frankrijk heb ik daar in de zomer van 2011 mijn eerste 'dagboek in tekeningen van een eenzame fietser' in kleur gemaakt. In 2012, op Vlieland, is daar een dagboek in aquarel bij gekomen.

De zomer van 2016 heeft in het teken gestaan van de Alto Alentejo in Portugal. De hitte van het zomerlandschap met zijn intens blauwe lucht, rotsen en eeuwen oude kurkeiken vormen een welkome, nieuwe bron van inspiratie voor het directe tekenwerk in pastel en grafiet. Ook rondslenteren met een tekenmap onder de arm door dorpjes en stadjes met hun oude kerken en gebouwen, blijft natuurlijk een favoriete bezigheid.

Dit jaar - 2017 - wil ik opnieuw een poging ondernemen om mijn weg te vinden in het werken met olieverf. Doel is om lichter en informeler werk te maken en de olieverf met zijn sterke pigmenten zelf het werk te laten doen.

Cursussen of enige opleiding in het tekenen heb ik nooit genoten behoudens de inspirerende lessen van mijn tekenleraar op het dr. F.H. de Bruijne Lyceum te Utrecht.

Exposities O.a. in De Nieuwe Veste te Breda (2000,2003, 2009 , 2011, 1013 ) , de Bredase Rechtbank (2002) , de societeit van het Academisch Genootschap te Eindhoven (2009) en in Cultureel Centrum De Boshoeve (2014). In juni 2016 is in De Nieuwe Veste te Breda een overzichtsexpositie gehouden van 50 jaar teken- en schilderwerk.

Voorkeur Landschappen, stadsgezichten, interieurs, stillevens met een voorkeur voor het thema verval. Technieken: pen en inkt, grafiet, pastel, olieverf, aquarel.

Rens Leenders